Chaïm SoutineChaïm Soutine és el nom afrancesat amb què fou conegut Khaïm Solomónovitx Sutín (nom rus: Хаим Соломонович Сутин) o Khaïm Sutsín (nom bielorús: Хаім Суцін) (Smilóvitxi, 1893 – París, 9 d'agost de 1943), un pintor jueu bielorús pertanyent a la denominada Escola de París.

Nascut en un petit poblet jueu de Bielorússia pertanyent en aquell moment a l'imperi Rus, Soutine era el desè fill de una prole d'onze germans. El seu pare, sastre de professió, no veié amb bons ulls l'afició del petit Chaïm per l'art, ja que al si de la comunitat jueva ortodoxa on vivia estava prohibida la realització d'imatges.
El 1909 es traslladà a Minsk, on rebé les seves primeres ensenyances artístiques. A l'any següent preparà el seu ingrés a l'Escola de Belles Arts de Vílnius. El 1913, finalitzats els estudis, es traslladà a París, on s'establí a Montparnasse, juntament amb dos compatriotes, també artistes. Foren temps difícils, en què Soutine visqué en condicions precàries. Malgrat tot pogué continuar els seus estudis a l'Escola de Belles Arts. És en aquesta època on conegué Amedeo Modigliani, amb qui va fer amistat.
El 1923 un coŀleccionista nord-americà adquirí un gran nombre d'obres del pintor, amb la qual cosa la seva economia millorà notablement. El 1927 celebrà la seva primera exposició a la galeria d'Henri Bing. Així s'introduí plenament en el mercat de l'art. El 1937 algunes de les seves obres foren incloses a l'Exposició d'Artistes Independents, honor poques vegades concedit a França a un pintor estranger. L'inici de la Segona Guerra Mundial significà el principi de la seva decadència, especialment quan la ciutat fou envaïda per les tropes nazis, ja que Soutine era jueu, raó per la qual optà per allunyar-se de París i refugiar-se en una petita localitat propera a Tours. L'angúnia d'una possible delació agravà els problemes de salut que tenia. Finalment, el 1943 patí un atac d'úlcera, que se li perforà, i obligà a una intervenció quirúrgica d'urgència. Va morir a la taula d'operacions.
 La seva producció es veié influïda per la d'artistes com Van Gogh, Cézanne, Rembrandt i El Greco, i es pot definir com a expressionista. Mai no fou capaç de pintar si no tenia el model davant. Pintava de forma frenètica, com posseït per un atac de febre, precipitant els colors sobre la tela. Recorria les carnisseries de París per trobar la gallina que tingués la tonalitat i l'aspecte adequats a allò que volia representar. En una ocasió adquirí i traslladà al seu estudi un bou sencer, mort, i es dedicà a pintar-lo fins que la pudor de la carn putrefacta alertà els veïns primer, i les autoritats després.


Natura morta amb pipa

Carreró dels arbres

Autoretrat

Noi en blau

Parella de faisans

Madeleine Castaing

La catedral de Chartres

Pollastre sobre fons blau

Església a Cagnes

Cuiner de Cagnes


Desolació

Noia en blau

Nu

Flors a la cadira

Noia recolzada

Noia en verd


Gladiols

Director de l'Hotel

Cases al costat del mar


Jeanne amb cistella de pa

Cuinera

Paisatge a Cagnes

Paisatge amb figura

Paisatge amb cases en vermell

Arbre inclinat

Home amb pipa

Dona gran

Retrat de Madeleine Castaing

Retrat d'una jove

Escala de color vermell a Cagnes

Tornen de l'escola després de la tempesta

Criada en Blau

Natura morta amb llimones

El viloncel.lista

L'actriu vella

El filòsof

La vila

Dona que entra en l'aigua

Dona inclinada

Dona llegint

Dona en verd