Josep Brangulí i Soler


Josep Brangulí i Soler (l'Hospitalet de Llobregat,14 de setembre de 1879 - Barcelona, 1945)

Fou un dels pioners del fotoperiodisme a Catalunya, juntament amb d'altres professionals com Frederic Batell, Adolf Mas o Pere Català Pic. Les seves obres relaten i donen testimoni dels canvis socials, urbans i industrials que va patir la capital catalana durant la primera meitat del segle XX. Va viure al barri dit dels periodistes, entre La Salut i Can Baró.
Fou un fotògraf documentalista amb una producció molt vasta, ja que va treballar per a diversos sectors com la premsa, la indústria, el comerç i l'arquitectura. Va treballar a la revista La Hormiga de Oro, i als diaris La Vanguardia, Prensa española, ABC i en la revista Blanco y Negro. Va ser membre de la Cooperativa de Periodistas para la Construcción de Casas Baratas creada el 1915. També va treballar documentant treballs per a empreses de construcció, com Construcciones y Pavimentos, una de les primeres empreses encofradores de la zona, o per d'altres empreses públiques com l'encarregada de la xarxa del Metro de Barcelona o de la creació de l'enllumenat públic.
Gràcies a aquesta feina de fotògraf-documentalista, va ser autor de nombrosos reportatges sobre Catalunya i, en especial, la ciutat comtal, destacant el que va fer amb motiu de l'Exposició Internacional de Barcelona l'any 1929. Hi ha una enorme quantitat de fotografies seves a l'Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès, on es conserven els clixés tant d'ell com els dels seus dos fills, Joaquim Brangulí i Claramunt (1913-1991) i Xavier Brangulí i Claramunt (1918-1986), que el seguiren en l'ofici de fotògraf. Els tres van treballar en equip -com la saga dels Fotògrafs Napoleon- arribant a tenir una única signatura i un únic arxiu, format per aproximadament un milió de negatius amb la signatura Brangulí, dels quals es creu que aproximadament mig milió són atribuïbles al pare. L'axiu també està format per publicacions i material de l'època. La Generalitat de Catalunya el va comprar als seus hereus l'any 1992.


Tramvia Collblanch-Sants (Barcelona) 1920

Via Laietana (Barcelona) 1922


Tirants i lligues

Benedicció cotxe de bombers (Barcelona) 1913

Plaça Sant Jaume (Barcelona) 1911

Banys Sant Sebastià (Barcelona) 1920
Boxa

Solàrium

Font de Canaletes (Barcelona)

Banyistes a la platja

Guàrdies


Anuncis
Anuncis

Combatents republicans al Front d’Aragó Novembre 1936

Desfilada (Barcelona) 1939

Onze de Setembre davant el monument de Rafael Casanova (Barcelona) 1931

Fàbrica de joguines 1914

Míting

Restaurant Xocolateria Liceu

Bar Canaletes

Botiga de la Quaker Oats (Barcelona)


Tramvia

Via Laietana 1911

Fàbrica


FàbricaSessió de ràdio Teatre Olympia (Barcelona) 1936