Ricard Opisso i Sala


Ricard Opisso i Sala (Tarragona,1880 - Barcelona,1966) fou un important dibuixant i pintor català, membre del grup dels Quatre Gats. Està considerat com un excel·lent cronista de la societat barcelonina del seu temps.
Amb només 12 anys, en la Barcelona modernista de finals del segle XIX, Opisso va començar a treballar com a ajudant d'Antoni Gaudí en les obres de la Sagrada Familia des de 1892. 4 anys més tard ingressaria amb l'ajut de Gaudí en el Cercle Artístic de Sant Lluc.
Autodidacte, va viure a Barcelona i París. El seu primer dibuix publicat fou a la revista Luz el 1898. Posteriorment els seus treballs es publicarien en revistes catalanes com L'Esquella de la Torratxa, Joventut, ¡Cu-Cut!, En Patufet, Chicos, Catalans o La Campana de Gràcia, i franceses com Ruy-Blas o Le Rire, signant dibuixos orientats a la sàtira política, gràficament relacionats amb l'art nouveau.
El 1906 va il·lustrar el llibre Les Multituds, de Raimon Casellas, i més endavant també ho faria amb obres d'altres escriptors com Pere Aldabert, Valerià Serra i Boldú o Francisco Oliva.
A causa de la dictadura de Miguel Primo de Rivera, Opisso abandona la sàtira política i els seus dibuixos s'acosten a la temàtica costumista, especialitzant-se en escenes populars. Els seus dibuixos d'aquesta època es caracteritzen per presentar abigarrades multituds en escenaris populars barcelonins. A partir de 1927 el Calendari dels Pagesos va introduir les il·lustracions d'Opisso del Calendario del Tiempo emprant la tècnica del fotogravat a la ploma.
Posteriorment també són molt populars els seus treballs per la coneguda revista juvenil TBO, on havia començat a col·laborar el 1919, on es va especialitzar en la realització de portades.
Durant la guerra civil espanyola, la Generalitat de Catalunya li va encarregar il·lustrar l'obra Ciutadà: Què has de fer davant la guerra aèria.
Durant la postguerra, l'obra pictòrica d'Opisso va triomfar a les galeries de Barcelona. El 1950 va col·laborar amb el Diario de Barcelona. El 1953 va rebre el reconeixement de la seva ciutat natal en la IV Fira d'Art de Tarragona. Va morir a Barcelona el 1966.

Quatre gats abans de l'any 1900

Quatre gats després de l'any 1900


 Gaudí i Opisso


 Gaudí
Els dibuixants Cardona i Gosé


Lautrec

Santigo Rusiñol i Enric Morera